Belastingdienst Internationaal verhuizen

Belastingdienst Internationaal verhuizen is een zoekterm die veel mensen opzoeken in Google.nl.

Als u van plan bent om naar Nederland te verhuizen vanuit een niet-EU-land, wilt u natuurlijk uw verhuisboedel meenemen zonder extra belasting te betalen. Gelukkig is het mogelijk om uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland in te voeren. Op deze pagina  leest u hoe u dit kunt doen en wat de voorwaarden zijn.

Belastingdienst Internationaal verhuizen vrijblijvende prijsofferte

Vul hier de stad en land in
Vul hier de stad en land in
Geschatte volume
Click or drag a file to this area to upload.

Belastingdienst Internationaal verhuizen

Belastingdienst Internationaal Verhuizen: Uw Complete Gids

Bent u van plan om internationaal te verhuizen en heeft u vragen over de Belastingdienst internationaal verhuizen of de  douanevoorschriften? Lees dan verder, want hier bespreken we de essentiële informatie die u moet weten wanneer u verhuist, of u nu naar Nederland verhuist vanuit een EU-land of vanuit een niet-EU-land.

Verhuisgoederen en Persoonlijke Goederen

In de meeste gevallen kunt u uw verhuisgoederen zonder betaling van Belastingdienst internationaal verhuizen meenemen. Echter, er zijn enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen, en de regels verschillen afhankelijk van of u verhuist vanuit een EU-land of een niet-EU-land. Maar wat worden er eigenlijk bedoeld met “verhuisgoederen” of “persoonlijke goederen”?

Verhuisgoederen Definitie

Verhuisgoederen zijn de persoonlijke bezittingen die u meeneemt bij uw internationale verhuizing. Dit omvat meubels, elektronica, kleding en andere huishoudelijke artikelen die u nodig heeft in uw nieuwe huis.

Aangiften Inkomstenbelasting

Als onderdeel van het verhuisproces moet u mogelijk aangifte doen van uw inkomstenbelasting. Dit kan verschillen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de specifieke regels en voorschriften die van toepassing zijn op uw belastingaangifte.

Werken en Wonen

Verhuizen naar het buitenland betekent vaak dat u moet nadenken over werken en wonen in uw nieuwe locatie. Dit kan gevolgen hebben voor uw belastingverplichtingen “Belastingdienst internationaal verhuizen” en andere financiële aspecten. Het is verstandig om advies in te winnen over de fiscale aspecten van uw internationale verhuizing.

Internationaal Verhuizen

Het proces van internationaal verhuizen kan complex zijn, en het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de verschillende stappen en documentatie die nodig zijn. Dit omvat douaneaangiften, verhuisdocumenten en andere administratieve zaken.

Fiscale Regelingen

Belastingregelingen ” Belastingdienst internationaal verhuizen” kunnen variëren afhankelijk van het land waarnaar u verhuist en uw persoonlijke situatie. Het is van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van eventuele fiscale regelingen die van toepassing zijn om ervoor te zorgen dat u geen onnodige belastingen betaalt.

Vermogen

Uw vermogen kan ook een rol spelen bij uw internationale verhuizing. Het kan invloed hebben op uw belastingverplichtingen en financiële planning. Zorg ervoor dat u uw vermogen begrijpt en eventuele vereiste aangiften doet.

Toeslagen

Als u toeslagen ontvangt in Nederland, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, is het belangrijk om te begrijpen hoe uw verhuizing van invloed kan zijn op deze financiële voordelen. U wilt er zeker van zijn dat u alle nodige stappen onderneemt om uw toeslagen voort te zetten.

Uitkeringen, Pensioen en Lijfrente

Indien u recht heeft op uitkeringen, een pensioen of lijfrente, moet u ook nadenken over hoe uw internationale verhuizing deze financiële aspecten zal beïnvloeden. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat u geen verlies van voordelen ondervindt.

Verhuizen naar een Niet-EU-Land

Als u verhuist naar een niet-EU-land, zijn er specifieke stappen die u moet volgen. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Uitvoeraangifte bij de Douane

Wanneer u verhuist naar een niet-EU-land, dient u een uitvoeraangifte in te dienen bij de Douane. Dit omvat het verstrekken van een inventarislijst van de goederen die u meeneemt. Houd er rekening mee dat er bijzondere regels kunnen gelden voor bepaalde items, zoals auto’s, huisdieren en bepaalde producten.

Bijzondere Regels

Bijzondere regels zijn van toepassing op specifieke items, zoals auto’s, huisdieren, nagemaakte artikelen, bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten, dierlijke producten, wapens, munitie, nepwapens en verdovende middelen. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze regels om problemen bij de douane te voorkomen.

Cultuurgoederen

Indien u kunst of antiek meeneemt bij uw internationale verhuizing, zijn er specifieke regels en voorschriften van toepassing. Zorg ervoor dat u deze begrijpt en eventuele benodigde documentatie bij de hand heeft.

Voor specifieke vragen over het internationaal verhuizen van auto’s en motoren, kunt u contact opnemen met de BelastingTelefoon Auto. Voor overige vragen met betrekking tot internationaal verhuizen, kunt u terecht bij de BelastingTelefoon Douane.

Verhuizen naar een Ander EU-Land

Als u verhuist naar een ander EU-land, zijn er over het algemeen minder strenge douanevoorschriften. U kunt uw inboedel meenemen zonder dat u aangifte hoeft te doen bij de Douane in Nederland en het andere EU-land. Echter, het is nog steeds belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele bijzondere regels die van toepassing kunnen zijn.

Douane in het Land van Bestemming en Doorreis

Het is cruciaal om te begrijpen dat de Nederlandse Douane u niet kan vertellen welke douanezaken u moet regelen in het land van bestemming en tijdens uw doorreis. Neem contact op met de autoriteiten van het land van bestemming en doorreis of raadpleeg uw internationale

Verhuizen van en naar het buitenland en de Douane: Wat u moet weten

Indien u naar Nederland verhuist vanwege studie, huwelijk, erfenis of andere redenen, dan heeft u mogelijk recht op vrijstelling van belastingen bij invoer. In de meeste gevallen mag u uw verhuisgoederen, zoals meubels en persoonlijke spullen, invoeren zonder belastingen te betalen. Dit is echter afhankelijk van de voorwaarden en of u verhuist naar Nederland vanuit een EU-land of een niet-EU-land.

Als u verhuist vanuit een ander EU-land, hoeft u geen douaneaangifte te doen voor uw verhuisgoederen of persoonlijke spullen, vanwege het vrij verkeer van goederen binnen de EU. Er kunnen wel uitzonderingen zijn.

Indien u vanuit een niet-EU-land naar Nederland verhuist, moet u in de meeste gevallen invoeraangifte doen bij de Douane. U betaalt echter meestal geen belastingen voor het invoeren van uw verhuisgoederen of persoonlijke spullen.

Bij het verhuizen vanuit Nederland naar het buitenland kan de Douane een rol spelen. Als u verhuist naar een niet-EU-land, moet u voor uw inboedel een uitvoeraangifte doen bij de Douane.

Verhuist u naar of vanuit Nederland, dan heeft u ook te maken met andere zaken bij de Nederlandse Belastingdienst. Bezoek de “Belastingdienst buitenland” pagina voor meer informatie.

Verhuisgoederen of persoonlijke spullen omvat alle persoonlijke spullen bedoeld voor gebruik door u of uw gezin, zoals meubels, vervoersmiddelen, huishoudelijke artikelen en kleine huisdieren. Goederen die bedoeld zijn voor zakelijke activiteiten zoals fabricage, handel of dienstverlening vallen hier niet onder.

Voorwaarden belastingvrije invoer verhuisboedel

Om uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland in te voeren, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 1. U moet naar Nederland verhuizen vanuit een niet-EU-land.

 2. U moet uw hoofdverblijf naar Nederland verplaatsen.

 3. U moet uw verhuisboedel minimaal 12 maanden in bezit hebben.

 4. Uw verhuisboedel moet gebruikt zijn en bestemd zijn voor persoonlijk gebruik.

 5. Uw verhuisboedel moet binnen 12 maanden na uw verhuizing worden ingevoerd.

 6. U moet in Nederland ingeschreven staan bij de gemeente.

 7. U mag uw verhuisboedel niet verkopen of weggeven in de eerste 12 maanden na invoer.

Invoeren van uw verhuisboedel

Om uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland in te voeren, moet u een douaneaangifte doen. Dit kunt u zelf doen of laten doen door een douane-expediteur. U moet de aangifte doen voordat de goederen aankomen in Nederland. U moet de volgende documenten kunnen overleggen:

 1. Paspoort of identiteitskaart.

 2. Inschrijving bij de gemeente.

 3. Verhuisdocument (bijvoorbeeld een vrachtbrief of verhuisformulier).

 4. Inventarislijst van de verhuisboedel.

 5. Bewijs dat u minimaal 12 maanden buiten de EU hebt gewoond.

Zodra uw verhuisboedel in Nederland is aangekomen, moet u contact opnemen met de Douane om een afspraak te maken voor de inspectie van uw verhuisboedel. Na de inspectie krijgt u een vrijgavebericht waarmee u uw verhuisboedel kunt ophalen.

Conclusie Belastingdienst internationaal verhuizen

Als u naar Nederland verhuist vanuit een niet-EU-land, kunt u uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland invoeren, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten hebt en dat u op tijd uw douaneaangifte doet. Op deze manier kunt u zonder extra kosten genieten van uw verhuisboedel in uw nieuwe woning in Nederland. Meer weten over dé Belastingdienst internationaal verhuizen, Vraag het ons!

💬 Hulp nodig?