Belastingdienst internationaal verhuizen

Home / Belastingdienst internationaal verhuizen

Belastingdienst Internationaal verhuizen is een zoekterm die veel mensen opzoeken in Google.nl.

Als u van plan bent om naar Nederland te verhuizen vanuit een niet-EU-land, wilt u natuurlijk uw verhuisboedel meenemen zonder extra belasting te betalen. Gelukkig is het mogelijk om uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland in te voeren. In dit artikel leest u hoe u dit kunt doen en wat de voorwaarden zijn.

Belastingdienst Internationaal verhuizen vrijblijvende prijsofferte

Vul hier de stad en land in
Vul hier de stad en land in
Geschatte volume
Click or drag a file to this area to upload.

Belastingdienst Internationaal verhuizen

Belastingdienst internationaal verhuizen

In het algemeen mag u uw verhuisgoederen zonder betaling van belasting meenemen. Maar daarvoor gelden voorwaarden. En het maakt verschil of u naar Nederland verhuist vanuit een EU-land of vanuit een niet-EU-land. Op deze pagina staat ook wat verhuisgoederen of persoonlijke goederen zijn.

Verhuist u naar het buitenland? Kijk dan ook op de pagina “Belastingdienst internationaal verhuizen” Belastingdienst Buitenland. U lees daar meer over de volgende onderwerpen:

 • Aangiften inkomstenbelasting
 • Werken en wonen
 • Internationaal verhuizen
 • Fiscale regelingen
 • Vermogen
 • Toeslagen
 • Uitkeringen, pensioen en lijfrente
 • Belastingdienst internationaal verhuizen

 

Verhuist u uit Nederland naar een ander land? Dan kunt u te maken krijgen met de Douane.

Ik verhuis naar een niet-EU-land

Verhuist u naar een niet-EU-land? Dan moet u voor uw inboedel een uitvoeraangifte doen bij de Douane. Daarbij moet u een inventarislijst inleveren van de goederen die u meeneemt.

Let op!  Er kunnen bijzondere regels zijn voor:

 • personenauto’s en motoren (Teruggaaf bpm bij export gebruikt motorrijtuig)
 • bijzondere producten en huisdieren
  • honden en katten
  • nagemaakte artikelen
  • bedreigde uitheemse dier- en plantensoorten
  • dierlijke producten
  • wapens, munitie en nepwapens
  • verdovende middelen
  • cultuurgoederen (zoals kunst en antiek)
   Regels voor bijzondere producten en huisdieren vindt u in de rubriek: Wat mag ik niet zomaar invoeren of uitvoeren

Hebt u specifieke vragen over Belastingdienst internationaal verhuizen voor auto’s en motoren?  Bel dan de BelastingTelefoon Auto.

Voor overige vragen over Belastingdienst internationaal verhuizen belt u de BelastingTelefoon Douane.

Ik verhuis naar een ander EU-land

Verhuist u naar een ander EU land? Dan kunt u in het algemeen uw inboedel meenemen zonder dat u aangifte hoeft te doen bij de Douane in Nederland en in het andere EU-land. Let op de bijzondere regels die hierboven staan.

Wat moet ik doen voor de douane in het land van bestemming en doorreis?

Welke (douane)zaken u in het land van bestemming en doorreis moet doen, kan de Nederlandse Douane u niet vertellen. Informeer daarvoor bij de autoriteiten van het land van bestemming en doorreis. Of informeer over Belastingdienst internationaal verhuizen  bij uw verhuisbedrijf internationaal-verhuizen.nl

Verhuizen van en naar het buitenland en de Douane: Wat u moet weten

Indien u naar Nederland verhuist vanwege studie, huwelijk, erfenis of andere redenen, dan heeft u mogelijk recht op vrijstelling van belastingen bij invoer. In de meeste gevallen mag u uw verhuisgoederen, zoals meubels en persoonlijke spullen, invoeren zonder belastingen te betalen. Dit is echter afhankelijk van de voorwaarden en of u verhuist naar Nederland vanuit een EU-land of een niet-EU-land.

Als u verhuist vanuit een ander EU-land, hoeft u geen douaneaangifte te doen voor uw verhuisgoederen of persoonlijke spullen, vanwege het vrij verkeer van goederen binnen de EU. Er kunnen wel uitzonderingen zijn.

Indien u vanuit een niet-EU-land naar Nederland verhuist, moet u in de meeste gevallen invoeraangifte doen bij de Douane. U betaalt echter meestal geen belastingen voor het invoeren van uw verhuisgoederen of persoonlijke spullen.

Bij het verhuizen vanuit Nederland naar het buitenland kan de Douane een rol spelen. Als u verhuist naar een niet-EU-land, moet u voor uw inboedel een uitvoeraangifte doen bij de Douane.

Verhuist u naar of vanuit Nederland, dan heeft u ook te maken met andere zaken bij de Nederlandse Belastingdienst. Bezoek de “Belastingdienst buitenland” pagina voor meer informatie.

Verhuisgoederen of persoonlijke spullen omvat alle persoonlijke spullen bedoeld voor gebruik door u of uw gezin, zoals meubels, vervoersmiddelen, huishoudelijke artikelen en kleine huisdieren. Goederen die bedoeld zijn voor zakelijke activiteiten zoals fabricage, handel of dienstverlening vallen hier niet onder.

Voorwaarden belastingvrije invoer verhuisboedel

Om uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland in te voeren, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 1. U moet naar Nederland verhuizen vanuit een niet-EU-land.

 2. U moet uw hoofdverblijf naar Nederland verplaatsen.

 3. U moet uw verhuisboedel minimaal 12 maanden in bezit hebben.

 4. Uw verhuisboedel moet gebruikt zijn en bestemd zijn voor persoonlijk gebruik.

 5. Uw verhuisboedel moet binnen 12 maanden na uw verhuizing worden ingevoerd.

 6. U moet in Nederland ingeschreven staan bij de gemeente.

 7. U mag uw verhuisboedel niet verkopen of weggeven in de eerste 12 maanden na invoer.

Invoeren van uw verhuisboedel

Om uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland in te voeren, moet u een douaneaangifte doen. Dit kunt u zelf doen of laten doen door een douane-expediteur. U moet de aangifte doen voordat de goederen aankomen in Nederland. U moet de volgende documenten kunnen overleggen:

 1. Paspoort of identiteitskaart.

 2. Inschrijving bij de gemeente.

 3. Verhuisdocument (bijvoorbeeld een vrachtbrief of verhuisformulier).

 4. Inventarislijst van de verhuisboedel.

 5. Bewijs dat u minimaal 12 maanden buiten de EU hebt gewoond.

Zodra uw verhuisboedel in Nederland is aangekomen, moet u contact opnemen met de Douane om een afspraak te maken voor de inspectie van uw verhuisboedel. Na de inspectie krijgt u een vrijgavebericht waarmee u uw verhuisboedel kunt ophalen.

Conclusie

Als u naar Nederland verhuist vanuit een niet-EU-land, kunt u uw verhuisboedel belastingvrij in Nederland invoeren, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zorg ervoor dat u alle benodigde documenten hebt en dat u op tijd uw douaneaangifte doet. Op deze manier kunt u zonder extra kosten genieten van uw verhuisboedel in uw nieuwe woning in Nederland.

💬 Hulp nodig?