Blog Details

Home / Blog Details
1 Comment september 20, 2022

Verhuisgids voor Europese landen

Europa is een verzameling van 50 landen met een fascinerend scala aan culturen, landschappen en manieren van leven. De nabijheid van de ene plaats tot de andere maakt deel uit van wat het zo’n populaire bestemming maakt voor reizen en expats – en met goedkoop vervoer en gemak van verplaatsing over vele grenzen, is het nog nooit zo toegankelijk geweest. Er zijn zoveel industrieën over het hele continent, waaronder enkele langetermijnspelers in de wereld van zaken, innovatie en engineering. Om u te helpen bepalen hoe u in het buitenland in Europa kunt wonen, hebben we wat algemene informatie gegeven over hoe u naar Europa kunt verhuizen en enkele van de belangrijkste expatbestemmingen – Duitsland, Frankrijk, Nederland en Spanje.  

Verhuistips en checklist

  • Een actueel paspoort en uw relevante visum hebben
  • Bepaal welke spullen je moet meenemen en  regel de verzending
  • Koop wat lokale valuta en onderzoek een bank
  • Sluit een  verzekering af voor uw verhuizing
  • Ga op zoek naar een baan als je die nog niet hebt
  • Als je kinderen hebt, ga dan op zoek naar een school
  • Onderzoek gebieden waar je misschien graag zou willen wonen
  • Zorg dat je ergens kunt verblijven als je aankomt
 

De Europese Unie

De Europese Unie is een groep van 28 staten, waarvan de meeste in Europa gevestigd zijn. De EU werd opgericht in 1993 op 1 november in Nederland, met als belangrijkste doelen het bevorderen van vrede in de vele landen die zo dicht bij elkaar liggen. Ze hebben een interne interne markt en standaard wet- en regelgeving. De EU staat vrij verkeer van personen, goederen en diensten door de landen toe, waardoor kansen en groei worden vergroot. Het heeft een enorm verschil gemaakt in de manier waarop culturen, bedrijven en individuen met elkaar kunnen omgaan. Het heeft ook veel voordelen gehad voor toeristen en expats. Plezier en werk zijn makkelijk te combineren met een verhuizing naar Europa.

Recht om te werken

De gemakkelijkste manier om naar Europa te verhuizen is vaak door een baan aangeboden te krijgen. Voordat je aan de slag gaat, loont het echter altijd om te kijken wat je rechten zijn om in een bepaald land in Europa te werken. Als u een paspoort heeft voor een land in de EU, heeft u op dit moment het recht om in een ander EU-land te wonen en te werken. Er kunnen ook andere opties beschikbaar zijn – houders van een Brits paspoort hebben bijvoorbeeld momenteel het recht om in de EER (Europese Economische Ruimte) te werken, waaronder enkele andere landen. Als je geen EU-paspoort hebt, heb je waarschijnlijk een visum nodig. De beschikbare opties zijn afhankelijk van uw situatie en uw paspoort. Sommige landen hebben speciale overeenkomsten. U kunt basisinformatie over niet-EU-onderdanen (voornamelijk Europese) vinden op de website van de Europese Commissie . Het is echter het beste om te doen als u niet zeker weet of u contact opneemt met een lokale ambassade van het land waar u naartoe wilt verhuizen.

Douane en invoer

Het mooie van de EU is dat er geen grenscontroles of douane zijn tussen de meeste EU-landen (met name die in het Schengengebied). Dit betekent dat EU-landen dezelfde douanerechten en regels hebben bij invoer. Er zijn beperkingen op dieren en planten of hun producten, limieten op items zoals alcohol en tabak, en strenge regelgeving op vuurwapens en sommige chemicaliën. Voor details kunt u kijken op de pagina’s van Europa.eu over import .

Mobieltjes

Onlangs sloten veel EU-landen een deal voor het delen van netwerken. Als u bijvoorbeeld een Britse telefoon heeft, kunt u deze waarschijnlijk in de meeste EU-landen gebruiken zonder extra “roaming”-kosten. Dit is vooral geweldig als je tussen verschillende landen reist (en waarom niet, als je daar al bent?). Neem eerst contact op met uw netwerk om onverwachte kosten te voorkomen. Als u een telefoon meeneemt, wilt u misschien controleren of deze werkt op het netwerk van uw land. Waarschijnlijk hoef je alleen maar een simkaart te pakken en in je telefoon te steken. De meeste landen bieden pay as you go- en contractopties. Bij sommige contracten hoort een pakketdeal, bijvoorbeeld een nieuwe telefoon, internet of een vaste telefoon.

Huisdieren

Als u binnen EU-landen verhuist, is het gemakkelijk genoeg om uw hond, kat of fret te vervoeren, zolang deze een Europees huisdierenpaspoort heeft . Voor andere soorten dieren en als u uit een ander land importeert, moet u echter de specifieke landvoorschriften controleren . Voor het importeren van huisdieren van buiten de EU, bekijk de richtlijnen van Europa . In de meeste gevallen moet u uw huisdier een microchip geven, een gezondheidsverklaring overleggen en bewijs van een inenting tegen hondsdolheid laten zien. Er kan ook een quarantaine-eis zijn. Voor andere dieren dan katten, honden of fretten kunnen ook speciale vereisten gelden. Besloten om je geliefde huisdier mee te nemen? Links Verhuizen kan u helpen het proces voor uw huisdier zo soepel en comfortabel mogelijk te maken met onze Pet Relocation Service .

Munteenheid

Euro is de valuta die de Europese gebruiken, of €. Het bestaat al sinds 1999 en is nu de enige munteenheid van 19 van de EU-lidstaten. Sommige EU-landen hebben nog steeds hun eigen munteenheid en accepteren de euro niet. Er zijn ook een paar andere landen buiten de EU die de euro zullen gebruiken, meestal naast hun hoofdvaluta en niet altijd officieel. Voor € 1 koop je ongeveer HKD $ 9,64, SGD $ 162 en USD $ 1,23 – maar je kunt de nieuwste tarieven bekijken op de website van XE .

Openbaar vervoer

Europa is enorm verbonden met een goed onderhouden spoorwegsysteem en geweldige hoofdcentra die bijna al het openbaar vervoer met elkaar verbinden. Bovendien gaan trein- en busdiensten door verschillende landen en als je van tevoren boekt, kun je flink besparen. Vluchten zijn ook een veel voorkomende, goedkope en snelle optie – soms kun je voor slechts € 20 een vlucht vinden die 10 uur reizen over land bespaart. Individuele landen hebben hun eigen nationale transportsystemen en de effectiviteit hangt echt af van het land. Ook op de locatie – veel grote steden hebben uitgebreide netwerken en kunnen veerboten, trams en metro’s hebben. Aan de andere kant hebben sommige gebieden alleen een veerboot en een lokale bus.

Privé vervoer

Het hangt af van hoe en waar u naartoe wilt reizen, maar er zijn momenten waarop een auto in Europa handig kan zijn. U moet uw auto registreren in het land waarin u zich bevindt, een autoverzekering hebben en er moeten ook belastingen worden betaald. U kunt hier meer te weten komen over de registratievereisten en ook details lezen over het verplaatsen van uw auto binnen de EU hier . Regelgeving over reizen tussen EU-landen met uw auto kan afhankelijk zijn van het land en de tijd die u daar doorbrengt. Er zijn tal van huurmogelijkheden, maar als u iets meer permanents wilt, zal er geen tekort zijn aan nieuwe of tweedehands auto’s. Als u een auto naar Europa importeert, moet u ervoor zorgen dat u voldoet aan de specifieke vereisten van het land waarnaar u verhuist. Dit omvat veiligheidsnormen en emissieniveaus. Links kan u helpen uw auto te vervoeren als u besluit deze mee te nemen.
Comment (1)

adminapril 26, 2021

Though author order shouldn’t matter, industry custom and practical limitations say otherwise.

Reply

Leave a comment

💬 Hulp nodig?